Hoe begin je je eigen wijnclub?


Houd je van wijn en wil je daarom graag zelf een wijnclub beginnen? Dat is geen probleem, het staat een ieder vrij om hiermee van slag te gaan. Het is bovendien goed mogelijk om een club te starten op basis van een bepaald type wijn dat je graag drinkt. Het is dan uiteraard de kunst om anderen te vinden die net als jij van deze wijn houden. Samen kunnen jullie het hebben over de verschillende wijnen, kunnen jullie uitjes organiseren en hebben jullie wellicht zelfs de mogelijkheid om voordelig wijn in te kopen.

Kennis en ervaring

Het is natuurlijk altijd leuk om te kunnen spreken over iets waar je veel kennis van hebt, of waar je veel ervaring mee hebt. Dat is bij een wijnclub niet anders, waardoor het verstandig is om bij jezelf na te denken wat de reden is dat je de club wilt starten. Wil je alleen de wijn met korting kunnen kopen en mooie reisjes maken, of heb je een passie voor wijn en lijkt het je heerlijk om anderen te ontmoeten die dit met je delen? In dat laatste geval is het goed mogelijk om je eigen wijnclub op te starten.

Locatie selecteren

Je kunt je eigen wijnclub beginnen door in ieder geval een geschikte locatie vast te stellen, waar de verschillende leden bij elkaar kunnen komen. Kies bij voorkeur voor een (oud) restaurant, of een andere locatie waar je de mogelijkheid hebt om een intieme sfeer samen te stellen. Probeer er met licht en eventueel geluid voor te zorgen dat een ieder zich op z'n gemak zal voelen, terwijl de sfeer aan de andere kant toch bijzonder is. De locatie speelt een grote rol bij het drinken van de wijn, aangezien het op die manier een algehele ervaring wordt die de leden van een club aan zal spreken. Onze eigen club heeft al verschillende locaties gehad, maar onze favorieten waren toch de Mortselse brasserie Zytho, het Wijnkasteel Genoels-Elderen en Benoit & Bernand Dewitte. Ook hier moet je echter durven out of the box denken - zo gaan wij met de mensen van de club elk jaar ook naar enkele wijnbeurzen; waardoor we onze bijeenkomst een internationale allure kunnen geven! Kortom, je moet echt leren denken als een eventplanner.

Leden werven

Heb je de locatie voor je wijnclub vastgelegd en heb je de eerste leden kunnen vinden? Dan is het een goed moment om meer leden te gaan werven. Laat ze gewoon een keer langskomen en kennismaken met de club, zodat je op die manier heel mooi aan kunt geven wat ze kunnen verwachten. Organiseer een gezellige middag en avond en zorg ervoor dat een ieder zich graag bij je aan wilt sluiten. Onthou in ieder geval goed dat je terugkrijgt wat je geeft, dus dat het goed is om zoveel mogelijk tijd en moeite in je wijnclub te steken.